Hiç Apple’ın logosunun nasıl ya da kim tarafından tasarlandığını merak ettiniz mi? İşte efsanevi logonun geçmişi ve tasarımcısının hikayesi.

Rob Janoff’a Apple’ın logosunu çizme görevi 1977 yılında Steve Jobs’un reklam ajansına sahip arkadaşının şirketinde çalışırken verilmiş. Steve bir gün logosunu çizdirmek için arkadaşının ajansına sandaletler ile gelmiş. Ve Rob’a nasıl bir şeyler istediğini anlatmış.

Rob ilk iş olarak süpermarkete gitmiş ve bir sürü elma alıp evine dönmüş. Daha sonra bunları dilimleyip çeşitli şekiller vererek onlarla saatler geçirmiş.

Apple

Sonuç olarak da basit, 2 boyutlu ve tek renkli bir elma çizmiş. Tasarımı Steve’e gösteriğinde ise Steve’de bu fikri beğenmiş ancak elmanın daha renkli olmasını istemiş. Rob’ın patronu baskı ücretlerini aşağıda tutmak için logonun tek renkte kalmasını istemiş ama Steve azimliliğini bir kez daha ortaya koymuş ve renklerin firmayı insanlaştırdığını belirterek hafif bir tartışmaya girmiş.Daha sonra Rob renkleri gelişi güzel bir şekilde elmanın üstüne şerit şerit yerleştirmiş. Böylece de Apple’ın ilk adama akıllı logosu oluşturulmuş olmuş.

Renkli Apple Logo

Apple’ın ilk adamakıllı logosu diyorum çünkü Apple bu logoyu kullanmaya başlamadan önce aşağıdaki logoyu kullanıyordu.

Apple Eski Logosu

Pek de başarılı değil, öyle değil mi!

ELMA’DAKİ ISIRIK

İlk bakışta elma’daki ısırığın öylesine eklendiği düşünebilirsiniz. Ancak işler çok daha farklı bir boyutta.

Rob’ın logoya ısırığı eklemesinin tek sebebi ingilizce “byte” kelimesinin diğer bir ingilizce kelime olan “bite(ısırık)” ile tamamen tesadüfen benzeşmesi.

Steve bu fikri beğenmiş olmalı ki izin vermiş. Bu ısırık ilk bakışta çoğu kişiye Apple hakkında yanlış fikir verebiliyor. Ama altında yatan mesaj güzel.

GÜNÜMÜZ

Rob Janoff’un şu anda Chicago’da kendisine ait bir grafik tasarım ajansı var.

Apple’ın logosu ise şu anda tamamen Rob’ın tasarladığı gibi değil. Şekli korunuyor fakat renkler tamamen değişti. Aslında ilk başta Rob’ın ve patronunun istediği gibi olmuş.

Ama Apple bunu baskı ücretlerini azaltmak için yapmadı. Mac’lerin tasarım çizgisi değiştikçe Apple, logosunu bugünkü şekline soktu.

GELELİM MATEMATİK KISMINA

Nasıl günümüzde Apple markasını duymayanımız yoksa, matemetikle biraz ilgilenen herkes Altın Oran‘ı duymuştur. Altın dikdörtgen ise kenarları arasında altın oran bulunan yani yaklaşık 1:1,618, dikdörtgen diyoruz.

Yandaki resimden örnek verirsek:

Uzun kenarı a ve kısa kenarı b olan bir altın dikdörtgen, kenarları a uzunluğundaki bir kareyle, ortak kenarından birleştirilirse, uzun kenarı a + b ve kısa kenarı a olan bir benzer altın diktdörtgen elde edilir.

Yandaki resimde hem pembe olan dikdörtgen, hem de büyük dikdörtgen altın dikdörtgendir.

(a+b) / a = a / b = Altın Oran

İç içe Altın dikdörtgenler Altın Spiral oluşturur.

GELELİM APPLE LOGOSUNA

Apple’ın logosu incelendiğinde Altın Spiral, Altın Dikdörtgen ve doğal olarak Fibonacci Sayı Dizisi görünüyor.

Apple Logosu ve Altın Oran

Hatta Apple’ın iCloud hizmetinin logosuna bakarsınız Altın Oran‘ı görebilirsiniz.

iCloud Logosu ve Altın Oran