Kenarortay, Açıortay ve Yükseklik
- BU KONUDA ÖĞRENECEKLERİMİZ:
- √ Üçgende Yardımcı Elemanlar
- √ Kenarortay, Açıortay, Yükseklik
- √ Özel Durumlar, Muhteşem Üçlü
KENARORTAY
Yukarıdaki resimde [AB] kenarına ait kenarortay [CD], [BC] kenarına ait kenarortay [AF], [CA] kenarına ait kenarortay [BE]’dır.
Kenarortaylar üçgenin iç bölgesindeki bir noktada (G noktasında) kesişmiştir.
Tüm üçgenlerde kenarortayların kesişim noktası üçgenin iç bölgesindedir. Bu noktaya Ağırlık Merkezi denir ve G harfiyle gösterilir.
YÜKSEKLİK
Resimdeki dar açılı üçgende: [AB] kenarına ait yükseklik [CP], [BC] kenarına ait yükseklik [AS], [CA] kenarına ait yükseklik [BR]’dır.
Resimdeki dik açılı üçgende: [AB] kenarına ait yükseklik [BC], [BC] kenarına ait yükseklik [AB], [CA] kenarına ait yükseklik [BD]’dır.
Resimdeki geniş açılı üçgende: [AB] kenarına ait yükseklik [CE], [BC] kenarına ait yükseklik [AD], [CA] kenarına ait yükseklik [BF]’dır.
Yüksekliklerin kesişim noktası mor renkli noktadır. Yükseklikler dar açılı üçgende üçgenin iç bölgesinde, dik açılı üçgende üçgenin köşesinde, geniş açılı üçgende üçgenin dış bölgesinde kesişmiştir.
AÇIORTAY
Yukarıdaki resimde [AB] kenarına ait açıortay [CP], [BC] kenarına ait açıortay [AS], [CA] kenarına ait açıortay [BR]’dır.
NOT: Çeşitkenar üçgende bir kenara ait yükseklik, açıortay ve kenarortay arasında; yükseklik < açıortay < kenarortay bağıntısı vardır.
NOT: Eşkenar üçgende bir açının açıortayı ile o açının karşısındaki kenarın kenarortayı ve yüksekliği aynı doğru parçasıdır. Aynı eşitlik ikizkenar üçgendeki eş kenarlar arasında kalan açının açıortayı ile karşı kenarının kenarortay ve yüksekliğinde de vardır.
KENAR ORTA DİKME
Kenar orta dikme 8. sınıf müfredatından kaldırıldı ancak soru bankalarında karşınıza çıkan bir terim olduğu için aşağıdan kenar orta dikme nedir öğrenebilirsiniz.
KONUYU PEKİŞTİRMEK İÇİN:
- √ Üçgende kenarortay, açıortay ve yüksekliği inşa eder.